جواب این سوال ها بر میگرده به فیزیک و کاملا توجیه علمی داره که سعی کردیم به زبان خیلی ساده براتون توضیح بدیم.
شاید برای خیلی ها سوال باشه که علت بالا رفتن بادکنک هلیومی چیه ؟مگه وزن نداره؟ پس تکلیف قانون جاذبه چی میشه این وسط؟
برای بررسی این موضوع باید در ابتدا با دو نیروی جاذبه و شناوری آشنا بشیم.
این نیرو که بین هر دو جسم دارای جرمی وارد میشود جاذبه نام داره. همه ی اجسام در کره زمین به میزان mg به آنها نیرو به سمت پایین وارد میشه.
نیروی جاذبه رو معرفی کردیم و تا اینجا شاید بگید که خب اگه جاذبه وجود داره پس چرا چرا بادکنک هلیومی بالا میره؟ باید پایین بیاد که.
اینجاست که باید یه نیروی دیگه رو معرفی کنیم که به نیروی شناوری معروفه.
این نیرو که با نیروی ارشمیدس هم شناخته میشه، بیان میکنه که اگر دو سیال در کنار هم قرار بگیرن به سیال با چگالی کمتر به اندازه نیروی شناوری که برابر حاصل ضرب چگالی در شتاب گرانشی در حجم سایل با چگالی کم تر است وارد میشه.
این نیرو به صورت زیر محاسبه میشه:
F=p*g*h
نیروی شناوری همون نیرویی هست که باعث بالا ماندن قایق بر روی آب میشه.
گازی که باعث شناور شدن بادکنک میشود، گاز هلیوم هست، این نوع گاز باعث شناور شدن بادکنک میشود و از نظر علمی چون چگالی گاز هلیوم از هوا کمتر هست (در حجم یکسان از هوا و گازهلیوم، گاز هلیوم وزن کمتری داره و به نوعی سبک تره)، بر اثر نیروی شناوری به سمت بالا میره.
یعنی در اثر اختلاف بین چگالی بین این دو یک نیروی شناوری به سمت بالا وارد میشه و بادکنک هلیومی بالا می ره.
همون طور که گفته شد دو نیروی بالا به بادکنک وارد میشه، در صورتی که بادکنک سبک باشه و نیروی شناوری از نیروی جاذبه بیشتر باشد بادکنک به سمت بالا میره. اما در صورتی که کمتر باشه به جای بالا رفتن پایین میاد. حتما دقت کردین که بادکنک هایی که با هوای معمولی پر میشن وقتی رهاشون میکنیم آروم به سمت پایین میان.
حالا برای فهم بهتر علت بالا رفتن بادکنک هلیومی بهتره این نکته رو همین جا ذکر کنیم: که همین بادکنک هلیومی که به بالا رفتن و شناور شدن معروفه هم تحت شرایطی و با وجود نوع گازی که باعث شناور شدنش میشه، یعنی هلیوم میتونه بالا نره و پایین بیاد. شما وقتی به مقدار کمتری بادکنک رو با گاز هلیوم پر کنید، بادکنک سنگین تر از هوا میشه و به جای بالا رفتن پایین میاد. پس به منظور شناور شدن بادکنک حتما باید مقدار کافی گاز هلیوم وارد بادکنک کرد.
توضیح تصویر بالا: در این جا میزان وزن هر بادکنک به طور متوسط برای یک بادکنک با حجم ۱۶۰ گرم در نظر گرفته شده.
لازم به ذکر است که وزن برای بادکنک های معمولی در حدود ۲۸ گرم بوده و نیز حجم ان ها با احتساب یک دایره به قطر ۸ اینچ محاسبه میشه.
گازی که باعث شناور شدن بادکنک میشود گاز هلیوم هست. گاز هلیوم از گاز های نجیب هست که هیچوقت با اکسیژن ترکیب نمیشه و نمیسوزه. یکی دیگه از دلایل گاز هلیوم علاوه بر شناور شدن بادکنک، همین نسوختنش هست چون به شدت ایمنی رو بالا میبره اونم تو تولدی که آتش و شمع و وسایل آتش بازی قطعا توش استفاده میشه.
اگه میخواید در مورد بادکنک هلیومی و قیمت گاز هلیوم و نحوه ی خریدش بیشتر بدونید به مقاله قیمت گاز هلیوم مراجعه کنید. یه مقاله جامعه در مورد هر آنچه که باید راجع به گاز هلیوم و بادکنک هلیومی بدونید رو تهیه کردیم
بادکنک های هلیومی واسه بالا رفتن و شناور شدن عالی هستند، اما انتظار دارید که شناور شدن بادکنک های هلیومی تا ابد طول بکشه و هیچوقت پایین نیان؟ سخت در اشتباهید. حتی انتظار یک هفته بالا موندن هم خیلی انتظار بیهوده ای هست.
اما علت چیه که بادکنک هلیومی بعد از یه مدت پایین میاد؟ شاید واستون جالب باشه که بدونید که بدنه ی بادکنک ها پر هست از سوراخ های خیلی خیلی ریز. تو تصویر زیر که یه بادکنک زیر میکروسکوپ هست مشاهده می کنید انواع بادکنک ها دارای سوراخ های خیلی خیلی ریزی به شکل رشته های ماکارونی هستن.
همین سوراخ ها باعث میشن که گازی که توی بادکنک هست بعد از یه مدت و با سرعت خیلی خیلی کم تخلیه بشه و همون طور که بالاتر اشاره شد انقدر گاز هلیوم از بادکنک خارج میشه که دیگه از هوا سنگین تر بشه و کم کم پایین بیاد.
بادکنک های هلیومی بدون محدودیت بالا میروند و فقط ترکیدن باعث توقف آنها می شود. بادکنک هلیومی در ارتفاع ۱۰ کیلومتری می ترکد و این به معنی است که بادکنک هلیومی تا حدود ۱۰ کیلومتر می تواند بالا برود.
اگر دوست دارید درباره خرید گاز هلیوم، تست کیفیت گاز هلیوم ، قیمت اون و …. بدونید حتما به مقاله بادکنک هلیومی یک سر بزنید.